Panouri solare pentru preparare apa calda!

Ganditi-va azi la ziua de maine!


Energia solara va sta la dispozitie pentru a economisi energie conventionala produsa prin arderea combustibililor fosili. Resursele energetice conventionale dispar incet, dar sigur. De aceea trebuie sa luam in calcul surse alternative de energie care nu polueaza si pot oferi acelasi confort. Panourile solare reprezinta una din aceste alternative. 

Alegeti sa montati casei dumneavoastra un sistem de panouri solare pentru apa calda menajera si veti economisi pana la 70% din costurile de energie platite pentru producerea de apa calda.

Panourile solare pot si impartite in 2 categorii :

1.    Panouri plane ;

2.    Panouri cu tuburi vidate.

Eficienta panourilor plane este calculata la suprafata bruta de absortie a acestora din acest punct de vedere depasind panourile cu tuburi vidate.

In conditii de temperaturi scazute panourile cu tuburi vidate depasesc ca randament panourile plane avand o izolatia de tip vid aceasta fiind net superioara izolatiei cu vata gasita in panourile plane. O alta diferenta dintre cele doua tipuri de panouri este avantajul oferit de panourile plane de a putea dezgheta zapada depusa in sezonul rece, acelasi lucru nefiind valabil si la panourile cu tuburi vidate.

Aceste doua tipuri de colectori pot fi montati in sistem cu circulatie fortata sau cu circulatie naturala.

Sistemele cu circulatie fortata pot fi combinate cu alte instalatii de producere a caldurii cum ar fi centrale pe combustibil gazos, lichid sau solid putand oferi un aport de energie la prepararea de apa calda sau la incalzire.

Sistemele cu circulatie naturala au costuri de achizitie si utilizare mai mici decat cele cu circulatie fortata oferind apa calda 9 luni pe an.

Inainte de a achizitiona un astfel de echipament trebuie sa luati in considerare anumite cerinte de constructie. Mai intai trebuie sa dispuneti de o suprafata suficienta pentru amplasarea colectorilor (panourilor) fiind nevoie de o suprafata cuprinsa intre 1 si 1,5 m2 de colector de persoana. Suprafata acoperisului trebuie sa fie neumbrita si orientata catre Sud-Est sau Sud-Vest. Chiar daca nu indepliniti aceasta conditie si acoperisul dumneavoastra este orientat catre est sau vest se poate obtine acelasi aport de energie prin suplimentarea suprafetei colectoare.

Durata de instalare a unui sistem solar variaza intre 1 si 3 zile in functie de complexitatea acestuia. Pe durata lucrarilor de montaj acoperisul va ramane inchis, apa de ploaie nu va patrunde in locuinta.

Un sistem de panouri solare bine executat are o durata de viata minima de 20 ani.