Tevile din material plastic in sistemul de incalzire

    Pentru ca uneori chiar si profesionistii deosebesc cu dificultate denumirile prescurtate ale materialelor plastice (PPRC, PE, PERT, PEX, PEX-Al, PB, etc.), vom face o scurta descriere a celor mai utilizate.

Printre avantajele tevilor de plastic se numara rezistenta la coroziune, durata lunga de viata, tehnica de instalare facila si rapida, greutate redusa si pretul avantajos. Pe de alta parte printre dezavantajele acestora putem numi: proprietatile mecanice slabe, tendinta de difuzie a oxigenului, rezistenta redusa la temperaturi si presiuni ridicate.

   Vom incepe descrierea materialelor enumerate mai sus cu tevile si racordurile din copolimer de polipropilena PPRC (Polypropilene Random Copolymer). Acestea sunt utilizate in special la transportul apei reci si apei calde menajere, dar se fabrica si tevi speciale cu insertie de aluminiu, pentru a fi utilizate la sistemele de incalzire. Acestea sunt recomandate mai ales pentru sistemele de incalzire cu temperatura redusa, datorita faptului ca materialul plastic devine instabil la temperaturi si presiuni ridicate. Din punctul de vedere al difuziei oxigenului aceste tevi nu sunt cele mai bune, deoarece cu toate ca tevile sunt prevazute cu un strat de aluminiu, unii producatori perforeaza acest strat, iar fitingurile nu au bariera contra difuziei oxigenului. Dilatarea termica lineara a tevilor din PPRC poate fi de zece ori mai mare decat al tevilor metalice, compensarea dilatarii devine un aspect foarte important. In cazul utilizarii produselor din PPRC trebuie accordata o atentie deosebita dilatatiei termice, deoarece la neglijarea acestui fenomen montarea aparenta poate deveni ondulata.

 Polietilena (PE) sta la baza unei game largi de tevi utilizate in tehnica instalatiilor. Densitatea acestor tevi este diferita in functie de materialul utilizat: polietilena de joasa densitate (PE-LD), de medie densitate (PE-MD), sau de inalta densitate (PE-HD), prescurtari indicate si pe tevi de catre producatorii mai seriosi. Bineinteles tevile din polietilena de inalta densitate (HD) sunt mai bune calitativ, dar si mai scumpe. Deoarece pe parcursul duratei de viata de 50 de ani materialul isi pierde rezistenta la temperatura si la presiune, incetinirea procesului de imbatranire devine prioritar.  

Imbatranirea materialului poate fi incetinita prin mai multe procedee, dintre care cel mai raspandit si mai eficient este reticularea. Conducta astfel obtinuta este marcata PEX. Se cunosc trei metode de reticulare: reticularea chimica, sau peroxidarea, in urma careia rezulta tevile de tip PEXa, procedeul adaugarii de silan (tratarea cu silan urmata de hidroliza) care duce la obtinerea tevilor de tip PEXb, si reticularea fizica, prin care dupa extrudare tevile sunt bombardate cu un fascicul de electroni pentru a rezulta PEXc. Literatura de specialitate nu diferentiaza tevile obtinute prin aceste procedee, insa proprietatile tevilor de tip PEXb sunt inferioare celorlalte. De asemenea fiecare din cele 3 tipuri de tevi pot avea la baza PE-LD, PE-MD, sau Pe-HD. 

O inovatie in domeniul incetinirii fenomenului de imbatranire si a reducerii costurilor tratamentelor speciale a dus la obtinerea polietilenei cu structura moleculara modificata PERT (Polyethylene Raised Temperature), utilizand mai ales polietilena cu densitate medie (PE-MD). Datorita pretului scazut tevile din PERT au devenit raspandite, fiind confundate deseori cu tevile de tip PEX. Primele nu sunt insa reticulate, astfel au o structura moleculara mai slaba si o durata de viata mai redusa sub actiunea temperaturilor sau a presiunilor ridicate.

La sistemele de incalzire prin pardoseala se folosesc tevile prevazute cu o bariera antidifuzie care impiedica trecerea oxigenului prin teava, dar in alte aplicatii din domeniul tehnicii instalatiilor se folosesc alte tipuri de tevi, cunoscute sub numele de multistrat. In cazul acestora, intre stratul interior si cel exterior de PEX sau PERT se lipeste un strat de aluminiu de grosime variabila (in functie de producator). La imbinarea stratului de aluminiu se utilizeaza doua tehnici: cea a sudarii cap la cap cu laser si cea a suprapunerii muchiilor.

Tevile din Polibutilena (PB) sunt mai putin cunoscute si raspandite la noi. Acestea au calitati deosebite, fiind foarte flexibile, dar datorita pretului ridicat nu sunt prea larg utilizate. Se folosesc la transportul apei calde si reci, iar cele de tip multistrat (compozit) la sistemele de incalzire.

Datorita scumpirii continue a materialelor traditionale viitorul materialelor plastice este asigurat. Utilizarea lor a devenit acceptata si in domeniul constructiilor  ecologice, deoarece energia necesara producerii acestora este mult mai redusa decat a tevilor metalice, fara a cauza reducerea calitatii apei potabile transportate. Fitingurile utilizate in prezent sunt mai scumpe decat cele din cupru, otel sau aliaje, dar daca luam in considerare costurile totale ale sistemelor, timpul scurt de instalare precum si necesarul mai redus de fitinguri necesare, aceasta diferenta dispare.   

  Greentech Instal executa lucrari de instalatii cu toate aceste tipuri de teava prezentate mai sus si ofera cea mai buna consultanta tehnica pentru alegerea acestor materiale.

 

  Va invitam sa ne cunoasteti, vizitandu-ne la SHOWROOM-ul situat in strada Plantelor, Nr.48, la 30 metri de pasajul rutier din Frumoasa sau la cerere putem trimite la domiciliul dumneavoastra un specialist care sa va consilieze.