Alegerea sistemului de tevi pentru instalatia Dumneavoastra!

    Alegerea tevilor pentru instalatie este un pas foarte important in constructia sau renovarea unei case. O informare foarte buna va poate ajuta sa faceti cea mai buna alegere.

In acest articol va vom prezenta tipurile de teava existente pe piata cu avantajele si dezavantajele fiecareia. 

Primul lucru pe care trebuie sa il stiti in alegerea tevilor pentru instalatia de incalzire este tipul instalatiei, adica daca este una care functioneaza cu temperaturi ridicate, precum cea cu radiatoare sau o instalatie cu temperatura joasa cum este incalzirea prin pardoseala. 

Al doilea lucru care trebuie luat in considerare este tipul de centrala folosit, deoarece temperatura de functionare recomandata difera de la un tip de centrala la altul. Astfel daca optati de exemplu pentru o centrala pe combustibil solid si sistem de incalzire cu radiatoare, cea mai buna solutie pentru Dumneavoastra este o instalatie cu teava de cupru datorita rezistentei acestui material la temperaturi ridicate si socuri termice. Teava din cupru este de asemenea foarte rezistenta la coroziune, la contactul acesteia cu apa formandu-se un strat de protectie care impiedica oxidarea ei, o grosime a peretelui foarte mica permitand diametre interioare mult mai mari fata de o teava din plastic cu acelasi diametru, sisteme de imbinare diverse si foarte sigure. De asemenea teava de cupru nu permite formarea de microorganisme, este un material natural si reciclabil.

Daca optati pentru un sistem de incalzire prin pardoseala cea mai buna varianta este alegerea unui sistem de tevi de tip Pex A sau polietilena reticulara de tip A. Acest tip de teava este foarte rezistent la imbatranire si  foarte important este faptul ca nu este un conductor termic foarte bun, cedand treptat caldura pardoselei si permitandu-i acesteia sa se incalzeasca uniform si constant.  Pe piata se mai gasesc tevi din polipropilena sau PPR si tevi Multistrat sau PexAl. Teava din polipropilena prezinta ca si avantaje costuri reduse, rezistenta la temperaturi de pana la 90*C si presiuni de pana la 25 bari.Dezavantajele acestui tip de teava ar fi un coeficient ridicat de dilatatie comparativ cu o teava din cupru si diametru exterior mare datorat grosimii mari a peretelui.Teava multistrat este o teava pe care noi o recomandam doar pentru instalatiile sanitare apa rece, respectiv apa calda.


Cel mai bun tip de teava este cel care se potriveste cel mai bine sistemului Dumneavoastra de incalzire!

GreenTech Install, firma de instalatii termice si sanitare Iasi, executa lucrari de instalatii cu toate aceste tipuri de teava prezentate mai sus si ofera cea mai buna consultanta tehnica pentru alegerea acestor materiale.